Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος
ΤΕΕ Τμήμα Μαγνησίας
Ελληνικά
English


Διοργάνωση διήμερου επιστημονικού συμποσίου με θέμα
"Αρχιτέκτονες του Βόλου
Συμβολές στην Ευρωπαική αρχιτεκτονική"


Ο χαιρετισμός του προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας

Εκ μέρους της Δ.Ε. και των μηχανικών του ΤΕΕ/Μαγνησίας εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μας που ο Δήμος Βόλου με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορικό Ερευνών και ο Δήμαρχος Δημήτρης Πιτσιώρης έχουν εγκαινιάσει μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουν αξιόλογους μηχανικούς που "σφράγισαν" με το έργο τους την πόλη ή μεγαλούργησαν στο εξωτερικό και τίμησαν τη γενέτειρά τους. Εκφράζει επίσης τη χαρά μου που με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται και το καινούργιο απόκτημα της πόλης, το νέο αμφιθέατρο του Δήμου εδώ στην παλαιά καπναποθήκη του Σπήρερ. Πρέπει να επισημάνω ότι το ΤΕΕ πρώτο είχε αντιδράσει το 1985 στην αγορά του Σπήρερ από το ΚΤΕΛ, για την κατασκευή υπεραστικού σταθμού, για να παρέμβει στη συνέχεια ο Δήμος ανταλλάσσοντας το με άλλο οικόπεδο του στην είσοδο της Πόλης. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους μελετητές και στους κατασκευαστές μηχανικούς γι αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Τη θαυμάσια αυτή έκθεση αλλά κυρίως το έργο των δημιουργών αρχιτεκτόνων, εμείς οι νεότεροι μηχανικοί πρέπει να τα εισπράξουμε και ως αναγνώριση του έργου του μηχανικού αλλά κυρίως ως απλή πηγή έμπνευσης αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που εργάζονταν εκείνοι και αυτές μέσα στις οποίες εργαζόμεθα εμείς σήμερα με τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη υπολογιστική τεχνολογία στο σχεδιασμό αλλά και τα σύγχρονα υλικά και στην κατασκευαστική τεχνολογία.

Η αναφορά στο έργο των τιμώμενων αρχιτεκτόνων, που, είτε ήταν βολιώτες ή έβαλαν τη σφραγίδα με τη δουλειά τους στην πόλη, είναι ουσιαστικά μια ιστορική αναδρομή της πορείας της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και των ρευμάτων που την έχουν διατρέξει.

Βλέποντας λοιπόν την έκθεση αυτή και έχοντας υπ’ όψη τις σημερινές συνθήκες εργασίας και παραγωγής αρχιτεκτονικού έργου έρχεται αβίαστο το ερώτημα. Γιατί μετά τους σεισμούς του ’55 και ουσιαστικά μετά τη 10ετία του `60 και μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τελείως η μορφή του Βόλου.

Είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε σε μια δουλειά Ο.Ε. του ΤΕΕ/Μαγνησίας πριν από μερικά χρόνια, όλα τα νεοκλασικά κτίσματα του πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Αν γίνει μια νέα καταγραφή σήμερα, θα δούμε ότι ελάχιστα από αυτά διασώζονται.

Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες μαζικής στέγασης πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα που εμφανίζονται στη 10ετία του `60, σε συνδυασμό μ’ένα υποτυπώδες στο κοινωνικό κράτος φέρνουν στο προσκήνιο τη μαζική Αρχιτεκτονική και το θρίαμβο της πολυκατοικίας

Αυτά δυστυχώς ήταν τα αποτελέσματα
της έλλειψης οικιστικής πολιτικής από το κράτος
της ενθάρρυνσης του συστήματος αντιπαροχής με την αύξηση των συντελεστών εκμετάλλευσης και τον μη ουσιαστικό έλεγχο των προδιαγραφών
ήταν συνέπεια της μη έγκαιρης επέμβασης για την προστασία των οικιστικών συνόλων και νεοκλασικών κτισμάτων
της μη ύπαρξης κινήτρων για αναπαλαίωση και συντήρηση με πολεοδομικά εργαλεία όπως η μεταφορά του Σ.Δ.
ήταν συνέπεια της μη ύπαρξης οργανωμένης πολεοδόμησης και δόμησης αλλά μια διαρκή ένταξη νέων γενεών αυθαίρετων στο σχέδιο πόλης.
η ύπαρξη Σ.Δ. που δίνουν πυκνότητες πληθυσμού 10πλάσιες από τις διεθνώς παραδεκτές.


Οι ευθύνες της πολιτείας και οι ευθύνες των μηχανικών σήμερα

α) Το δημόσιο έχει τη μεγάλη ευθύνη να θεσπίσει επιβάλλει του όρους και τις προδιαγραφές στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να αφήσει στους κανόνες της αγοράς τους όρους και τις προδιαγραφές παραγωγής δομημένου περιβάλλοντος, (μείωση συντελεστών, προδιαγραφές ποιότητας, ουσιαστικός έλεγχος, επέκταση αυθαιρέτων κ.λ.π.).
β) Ο δημόσιος τομέας, επίσης πρέπει να δώσει το παράδειγμα στη παραγωγή των δημοσίων έργων και πρέπει να βραβεύσει το καλό και σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο. Δεν μπορεί να γίνεται δημόσιο έργο χωρίς πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Πρέπει επίσης να καθιερωθεί μία ετήσια ή ανά 2ετία βράβευση του σύγχρονου ιδιωτικού και δημόσιου αρχιτεκτονικού έργου που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και στην άμυλα των μελετητών.
Θαυμάζουμε σήμερα επίσης τα κοινωφελή και δημόσια έργα της εποχής των αρχιτεκτόνων που τιμάμε, που τις περισσότερες φορές ήταν δωρεές ευεργετών συμπατριωτών μας. Το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (1ο και 2ο Κ.Π.Σ.) κι όμως το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων δεν βοηθάει ώστε σε πραγματικούς χρόνους :

να πετυχαίνει κανείς τη βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση
την ποιότητα και αρτιότητα της κατασκευής
την εξασφάλιση της οικονομικότερης λύσης

Όλα αυτά κάτω από :

το κυνήγι της απορρόφησης των πόρων που είναι Ε.Ε.
ένα δημόσιο τομέα που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
ένα ιδιωτικό τομέα που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις.

Οι μηχανικοί μέσα από το ΤΕΕ και τους συλλόγους έχουν από πολλά χρόνια επισημάνει τα κακώς κείμενα και έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ουσιαστική βελτίωση των πραγμάτων.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης.



Ηλίας Ξηρακιάς - πρόεδρος ΤΕΕ / Μαγνησίας






Σελίδα συμποσίου

Κατασκευή & συντήρηση των σελίδων : Α. Ν. Χατζηκρυστάλλης